Bewustwordingstraining

Leer de cybercrimineel herkennen

Meer info

Is uw personeel al AVG proof

Zet uw personeel in als human firewall

24 december 2015 een zeer belangrijke veiligheidsupdate voor uw Joomla website
Joomla! Migratie
Upgrade uw Joomla! 1.5.x website naar Joomla! 3.x

Meer info

Onveilige website?

Werkt u nog met een Joomla! 1.5.x website, dan kan deze onveilig zijn.
Zet uw site direct om naar Joomla! 3.x voordat deze gehacked wordt.

Bedrijven, overheden en scholen maken vaak  gebruik van WhatsApp. WhatsApp voldoet echter niet aan de AVG (Europese Privacywetgeving).  De redenen zijn:

 

 1. Het adresboek van de gebruiker inclusief e-mailadressen en telefoonnummers worden naar WhatsApp en dus Facebook overgebracht. Het is onduidelijk waarom en voor welk doel deze gegevens worden overgedragen en verwerkt. Dit is echter wel een eis. Bedrijven kunnen hierdoor hun klanten niet informeren over de manier waarop deze gegevens worden verwerkt. Automatisch voldoet het bedrijf niet aan de AVG vereiste “recht op toegang”. Een klant kan hierdoor namelijk niet gebruik maken van “recht om te worden vergeten” om zodoende al zijn/haar gegevens uit WhatsApp te verwijderen.
 2. Een bedrijf heeft geen uitdrukkelijke toestemming om de persoonlijke gegevens van klanten over te dragen aan WhatsApp. Als WhatsApp wordt, gebruikt verzendt het bedrijf het adresboek naar WhatsApp en dus ook de contactgegevens van WhatsApp.
 3. Door WhatsApp voor zakelijke doeleinden te gebruiken, draagt ​​een onderneming klantgegevens over naar de VS. Dit is in strijd met de verplichting van de AVG om geen persoonlijke gegevens buiten de EU over te dragen of op te slaan.
  In de VS met zijn zwakkere privacywetgeving kan een adequate bescherming van klantgegevens niet worden gegarandeerd.
 4. Het is onwaarschijnlijk dat WhatsApp voldoet aan de beginselen van 'privacy by design' en ‘anonimiseren’. De verbinding voor het uploaden en opslaan van het adresboek voldoet niet aan het concept 'privacy by design'. Vanwege het onderliggende advertentiebedrijfsmodel van Facebook is het onwaarschijnlijk dat de anonimiseren op grote schaal wordt toegepast.
 5. Als een bedrijf alle gegevens van een klant naar een andere service moet overzetten, is dit niet mogelijk met WhatsApp. De persoonlijke gegevens van een klant zijn eigenlijk geblokkeerd in WhatsApp. Dus met betrekking tot de "dataportabiliteit" van de AVG zijn bedrijven niet-conform als ze WhatsApp gebruiken.

Uit bovenstaande punten blijkt dus dat WhatsApp niet voldoet aan de AVG eisen.

Teams als vervanger van WhatsApp

Moet WhatsApp dan verboden worden binnen bedrijven? Nee, want als je geen persoonsgegevens deelt, is er niet zoveel aan de hand. Maar zit je in een groep dan worden automatisch telefoonnummers, profielfoto’s en namen gedeeld. En laten dit nu net persoonsgegevens zijn, waar je als bedrijf verantwoordelijk voor kunt zijn.

Aangezien veel bedrijven tegenwoordig gebruik maken van Microsoft Office 365, en deze wel AVG conform is, is het handig om een oplossing binnen dit platform te zoeken. Teams, mits goed geconfigureerd is een goede vervanger voor WhatsApp. Bovendien is Teams ook beschikbaar op je mobiel voor alle platformen.

Functies vergelijkbaar met WhatsApp

 • Snel een 1 op 1 chat starten met een medewerker en gasten, zonder telefoonnummers te hoeven kennen. Je kunt namelijk chatten op basis van de namen in het adresboek.
 • Een groepsapp aanmaken binnen de chat, waar meerdere mensen aan deelnemen.
 • Binnen de chat kun je afbeeldingen, GIF’jes en bestanden​ delen.
 • Je kunt binnen de chat ook personen @mentionen en de tekst opmaken.
 • Audio of video gesprekken starten vanuit de chat.
 • Bestanden die je in de chat hebt gedeeld kun je bekijken via het tabblad ‘Bestanden’.
 • Door al je chats zoeken op woorden en personen.
 • Alle gesprekken in chat kun je ‘dempen’ om notificaties uit te zetten voor bepaalde chats.
 • Integratie met Skype voor bedrijven.

Kortom

Teams is een goede alternatief voor WhatsApp met meer mogelijkheden.

Wil je meer weten over Teams of wellicht dat je een training wilt in gebruik van Teams, neem dan contact met mij op.